2011 m. vasario 15 d., antradienis

Kaip atpažinti sukčių?

Sukčius - kaip teigia kalbininkai, tai toks žmogus, kuris suka, sukčiauja, apgaudinėja. Vienu žodžiu, tikrai nemalonus tipas. Gatvėje sutikę tokį suktą žmogelį, iškart kratomės jo siūlomo “auksinio” laikrodžio ar nerealaus draudimo už pomirtinį gyvenimą. Tai kodėl mes jų nepažįstame, kai atsiunčia mums el.laišką ar užkalbina interneto svetainėje?

Štai šviežias mūsų kolegų pavyzdys, kaip gudrauja sukčiai, siųsdami apgaulingus laiškus. Ir pateikiame komentarus, kaip atpažinti tuos niekšelius. Taigi gauname laišką, kuriame mūsų prašoma pateikti savo prisijungimo duomenis, antraip mūsų Windows Live profilis svetainėje bus panaikintas. Ką darom?

Nagrinėjam gautą laišką nuo viršaus iki apačios. Siuntėjo adresas atrodo rimtai - ir vis dėlto, kodėl siuntėjas yra anetadianemims@hotmail.com, kai laiške pasirašinėja Dick Craddock? Jau kabliukas, dedame minusą. Gavėjo adresas irgi atrodo rimtai, gerai padirbėta, sveikiname.

Skaitome laiško turinį:

nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti



Sukčiai prašo vartotojo vardo, slaptažodžio, gimimo datos ir šalies. Ei, kad ir kas tai bebūtų - “Hotmail”, “Live”, “Yahoo”, “Google”, “MySpace”, “Twitter”, “PayPal”, “eBay” ar kitos svetainės - niekas neprašo atsiųsti el.laiško su savo prisijungimo duomenimis. Ir tikrai neverta klausyti tokių raginimų ar siūlymų spausti nuorodos el.laiške, kad prisijungtumėte prie savo profilio.

Kas linksmiausia - sukčiai prašo vartotojo vardo. Jei jie nusprendė uždaryti Jūsų profilį, tai jie tikriausiai žino Jūsų vartotojo vardą, nemanote? O slaptažodžio prašo tik vagys ir… idiotai. Net jei jie įdeda “savo” nuotrauką į laišką - tai suteikia profesionalumo, asmeniškumo, bet ar tikrai tikite kad pats Dick Craddock, tikrasis “Windows Live Hotmail” programos grupės vadovas, siųs Jums laišką, prašydamas prisijungimo duomenų prie profilio?

Neužkibkite ant kabliuko! Vis gi jei pakliuvote į sukčių nagus, neskubėkite vesti į internetinius paieškos variklius žodžių: nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti, kur kas patikimesnės yra legalios programos. Juolab, kad šiais laikais lyginant kainos ir gaunamos kokybės santyki jos tampa įperkamos ir paprastam Lietuviui.

Šaltinis: nod.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą