2011 m. birželio 6 d., pirmadienis

Virusų biologinė įvairovė

Kai šitaip karšta, sunku sugalvoti, ką Jums papasakoti: atrodo, kad visas virtualus pasaulis sulėtėjo ir nieko įdomaus nevyksta - negauname pranešimų nei apie naujus virusus, nei apie hakerių išpuolius. Visi atostogauja?
Ką gi, tingiai atsilošiame kėdėje ir pasikalbame apie virusus. Jei nežinote, šiemet yra tarptautiniai biologinės įvairovės metai, tad pats laikas pakalbėti apie įvairius mūsų virtualaus gyvenimo parazitus: Trojos arklius, kirminus ir kitus niekadėjus.
Trojos arklys
Kaip ir mitologinis Trojos arklys, taip ir šis kenkėjas apsimeta naudinga programa, nors iš tiesų kelia grėsmę jūsų kompiuterio ir duomenų saugumui. Trojos arklių pasitaiko programinėje įrangoje, elektroniniuose laiškuose. Ką jie daro? Gana dažnai perleidžia kompiuterio kontrolę nepageidaujamiems asmenimis - hakeriams - kurie naudojasi jūsų duomenimis, vagia informaciją ir keičia sistemos parametrus. Nors gana dažnai Trojos arkliai nespėja daug prikiaulinti - juos greitai pagauna kompiuterį sauganti antivirusinė programa.
Kirminai
Jei įsivaizduojate pūkuotą mielą kirminuką, klystate. Šis kirminas patekęs į sistemą savarankiškai “šliaužia” visur, kur nori, ir užvaldo kompiuterio funkcijas. Didžiausia blogybė, kad kirminai greitai dauginasi ir gali išsiuntinėti savo kopijas visiems jūsų elektroninio pašto kontaktams. Jie tiesiog užkemša kompiuterio atmintį arba tinklo ryšį ir viskas veikia laaaaabai lėtai.
Galinių durų virusas (angl. Backdoor)
Šie virusai, tarsi įsilaužę pro galines duris, sumažina operacinės sistemos saugumą ir suteikia įsilaužėliams galimybę valdyti kompiuterį. Vartotojui nežinant, įsilaužėliai renka visus duomenis ir slaptažodžius, gali siuntinėti reklaminius laiškus iš užkrėsto kompiuterio.
Galinių durų Trojos arkliai
Dar pasitaiko galinių durų virusų-Trojos arklių. Jie, įsilaužę į kompiuterį, krečia įvairias niekšybes: naikina kompiuterio duomenis, keičia slaptažodžius, paslepia jūsų duomenis nuo jūsų pačių, ištrina sistemos failus.



Šnipinėjimo programa

Kaip kokie kurmiai šnipinėjimo programos rausiasi jūsų “darže” - kompiuteryje - ir nusižiūri visą svarbią informaciją: klaviatūros klavišų paspaudimus, slaptažodžius, elektroninės bankininkystės informaciją ir t.t. Ne tokie drąsūs šnipeliai keičia naršyklės nustatymus, primėto iššokančių reklamų jums nesinaudojant internetu, įterpia nežinia kam skirtas įrankių juostas ir lėtina visą operacinės sistemos darbą.
Reklaminiai virusai (angl. Adware)
Iš šono pažiūrėti nekaltos, tarsi drugeliai, iššokančios reklamos gali pridaryti rūpesčių. Jos ne tik primėto erotinių reklamų, kai internete rodote išleistuvių nuotraukas savo močiutei, bet ir prideda naršyklės juostoje papildomų mygtukų (pav., BUY), pakeičia pradinį naršyklės puslapį ir įkyriai siūlo naudotis tam tikromis interneto parduotuvėmis - pavyzdžiui, jums įvedus eset.com, patenkate į buyantivirus.com
Šakninis virusas (angl. Rootkit)
Šis padaras pasislepia kietojo disko paleisties sektoriuje (angl. boot sector), tad jį sunkiai pastebi antivirusinės programos. Šakninis virusas dažniausiai užmaskuoja kitas programas, kurios renka svarbią informaciją kompiuteryje. Negana to, šakninis virusas puikiai maskuoja savo ir kitų virusų egzistavimą kompiuteryje.
Mygtukų stebėtojas (angl. Keylogger)
Kaip kokia naminė pelė mygtukų stebėtojas mato viską. Ypač tokios “pelės” mėgsta įsikurti užkrėstose interneto svetainėse ir elektroniniuose laiškuose. Mygtukų stebėtojas kopijuoja viską, ką renkate klaviatūra - nuo meilės laiškų iki slaptažodžių. Surinkęs nemažas informacijos atsargas, jas nusiunčia viruso kūrėjui, o šis išdarinėja ką nori.
Virusas apgavikas (angl. Hoax)
Šitą virusą dar galima pavadinti niežų sindromu - kai kas nors pasakoja apie šią ligą, jautresniam klausytojui pačiam pradeda viską niežėti. Virusai apgavikai - tai tie patys elektroniniai laiškai, įspėjantys apie virusus, raginantys neatidaryti tam tikrų laiškų ar prisegtukų. Žmogus, gavęs tokį laišką, jį pasiunčia visiems savo draugams, tarsi darydamas paslaugą, nors iš tikrųjų tik sėja nereikalingą paniką. Kaip supratote, šis virusas apgavikas nekelia jokios grėsmės jūsų kompiuteriui - jis plinta tik tarp pačių interneto vartotojų ir yra naujas socialinis reiškinys. Užtat mes ir nesiunčiame laiškų apie naujus virusus, rašome apie juos čia :)
nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti

Kai į mūsų kompiuterius kesinasi tokia biologinė įvairovė virusų, neprošal būtų pasidomėti, kokios yra nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti.
Šaltinis: nod.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą