2011 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Pasirūpink išmaniojo telefono saugumu

Sparčiai populiarėjant išmaniesiems telefonams ir kišeniniams kompiuteriams, tenka jų naudotojams priminti pasirūpinti šių įrenginių saugumu. Į telefonus, kaip ir į kompiuterius, taikosi virusai ir kenkėjiškos programos. Pasitaiko atvejų, kuomet kenkėjiška programa, kurią telefono vartotojas atsisiuntė iš nepatikimo šaltinio, įrenginį slapta naudoja SMS žinučių siuntimui arba skambinimui mokamais numeriais.
Taip pat, pametus ar kitu būdu netekus telefono, kyla pavojus prarasti svarbią informaciją: kontaktus, asmenines žinutes, visą foto ir video medžiagą, sukauptą išmaniajame telefone.
Ką daryti?
ESET saugumo ekspertai pataria ne tik nediegti miglotos kilmės programų, bet ir pasirūpinti saugumo programine įranga, patikimai apginsiančia nuo naujų ir nežinomų grėsmių. ESET buvo pristatyta antivirusinė programa, išmaniesiems telefonams skirtas įrankis „Mobile Security“, kuris ne tik apsaugo nuo kenkėjiškų programų, bet ir padeda išvengti informacijos praradimo telefoną pametus.
Aktyvavus nuotolinio valymo funkciją, ištrinti žinutes, atminties kortelės turinį ir adresų knygelės įrašus galima į pamestą telefoną tiesiog nusiuntus specialią SMS žinutę. Taip pat galima aktyvuoti funkciją, kuri aptikusi telefone nepažįstamą SIM kortelę jos identifikacinius duomenis ir telefono numerį automatiškai išsiunčia nurodytiems gavėjams. Tokiu būdu gaunama informacija apie galimai telefoną radusius ar pasisavinusius asmenis, kuri gali būti naudinga siekiant įrenginį atgauti.
Įrenginiuose su „Windows Mobile“ ir „Symbian“ operacinėmis sistemomis veikianti „ESET Mobile Security“ gali atlikti išmaniojo telefono ar kišeninio kompiuterio auditą ir informuoti, kokios savybės, nustatymai kelia didžiausią pavojų saugumui. Be nuolatinės apsaugos nuo virusų ir kenkėjiškų programų, automatinio atnaujinimo internetu savybių, programoje numatyta galimybė blokuoti nežinomus kontaktus, nurodyti, kurių žmonių skambučiai ir SMS žinutės turėtų būti blokuojamos.
Išmaniųjų telefonų banga neslūgsta. Rinkos tyrimų bendrovės „Gartner“ duomenimis, pirmajame 2010 m. ketvirtyje pasaulyje parduota 27 milijonai išmaniųjų telefonų, daugiau nei pusėje jų veikia „Symbian“ ir „Windows Mobile“ šeimų operacinės sistemos. Pasak ryšio operatorių, išmaniųjų telefonų pardavimai sparčiai auga ir Lietuvoje.
Šaltinis: nod.lt

2 komentarai:

  1. O tai antivirusinė programa būtina visiems išmaniesiems telefonams? Jei aš nenaudoju interneto telefone, tai man ji reikalinga ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomu ar antivirusine programa telefonui naudojasi labai daug žmonių. Bet pati irgi galvoju apie jos įsigijimą, nes telefone turiu daug įrašų, prisijungimų prie paskyrų ir labai dažnai naudojuosi internetu. Todėl nesijaučiu taip saugiai, nes mano, kad bet kuriame puslapyje galiu pasigauti virusiuką.

    AtsakytiPanaikinti