2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Nemokama antivirusinė

Mūsų geri draugai iš žurnalo “Computer Bild Lietuva” redakcijos praėjusią savaitę savo lankytojų klausė, ar jie yra mokėję už programinę įrangą. Savaitę svetainėje vykusi apklausa savo rezultatais labai nenustebino. 84 balsavusieji patikino, kad yra mokėję už programinę įrangą, 86 - nėra to darę, o 56 balsavusieji pasirinko trečiąjį atsakymo variantą - yra mokėję tik už tą programinę įrangą, kurią gavo pirkdami kompiuterį.
Nemanau, kad tokie apklausos rezultatai rodo, kad Lietuvoje itin klesti nelegalios programinės įrangos naudojimas ar piratavimas - juk tiek daug nemokamų programų šiuo metu galima pasirinkti. Ir vis dėlto tai, kad 37 proc. balsavusiųjų mokėjo už programinę įrangą, glosto širdį. Tikrai nėra taip blogai.
Štai kolegos iš Izraelio neseniai vykusioje konferencijoje su mumis pasidalino savo tyrimo duomenimis: 95 proc. apklaustų namų vartotojų naudoja antivirusines programas, iš jų 34 proc. renkasi nemokamas antivirusines, 31 proc. - naudoja tas, kurias jiems duoda IT administratoriai, ir tik vargani 7 proc. prisipažino naudojantys nelegalias antivirusines programas. Tokia situacija ten, Izraelyje.
Kaip pas mus? Sunku spręsti. Ir vis dėlto mes puikiai matome, kad tokie pasiūlymai, kaip išbandyti antivirusinę nemokamai ar nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti, yra labai laukiami ir graibstomi. O juk išties - kam naudoti nelegalią antivirusinę, jei galima bent kelis mėnesius išbandyti patikimą programą? O po to - galbūt nusipirkti. Laimėti. Ar gauti dovanų nuo Kalėdų senelio.

1 komentaras:

  1. Manau, kad mokamos antivirusinės apsaugo kompiuterius labiau nei nelegalios ar nemokamos. Nors rezultatai tikrai nustebino. Nes maniau, kad Lietuvoje daug didesnis procentas naudoja nelegalias programas :)

    AtsakytiPanaikinti