2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

„ESET NOD32 Antivirus“ kūrėja pripažinta labiausiai augusia vartotojų saugumo srities kompanija

Pasaulinė saugumo sprendimų ir antivirusinių programų kūrėja ESET – labiausiai pasaulyje vartotojų saugumo srityje augusi bendrovė. Tai paskelbta remiantis pasaulinės technologijų tyrimų ir konsultacijų lyderės „Gartner“ 2010 metų saugumo programinės įrangos tiekėjų pasaulio rinkos apžvalga. Joje skelbiama, kad ESET augo 51,10 procentu.

 Anot „Gartner“, saugumo sprendimų rinka 2010 metais patvirtino atsigavimo prognozes ir augo 13 proc., pasiekdama 16,6 mlrd. JAV dolerių.

„Didžiuojamės, kad ESET pastangas užtikrinant klientų duomenų saugumą pripažino Lietuvos įmonių vadovai bei sistemų administratoriai, o ženklų antivirusinių programų gamintojos augimą pastebėjo ir pasaulinė lyderė „Gartner“. Pastaraisiais metais, nuolat iškylant naujų kibernetinių grėsmių, neapsiribojant kompiuteriniais virusais, visapusiški saugumo sprendimai tampa vis aktualesni. Šių grėsmių akivaizdoje ir toliau teiksime pažangius ir nuolat tobulinamus saugumo sprendimus kompiuteriams ir mobiliesiems įrenginiams tiek verslui, tiek namų vartotojams“, – sako Tomas Parnarauskas, ESET saugumo sprendimams Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas.

Jo teigimu, saugumo sprendimų ir antivirusinės rinkos atsigavimas jaučiamas ir Lietuvoje. „Pastebime, kad vis daugiau įmonių, organizacijų nebeabejoja investicijų į šią sritį būtinybe ir renkasi kokybiškus IT saugumo sprendimus. Džiaugiamės, kad mūsų klientai pastaraisiais metais ir toliau rinkosi pažangius “ESET NOD32 Antivirus” ir “ESET Smart Security” sprendimus su patogia naujos kartos centralizuoto valdymo galimybe“, – sako T. Parnarauskas.

ESET yra pripažinta saugumo sprendimų kūrėja. Pasitelkus pažangią „ThreatSense“ technologiją, šie sprendimai realiu laiku, naudodami itin mažai kompiuterio atminties ir procesoriaus išteklių, užtikrina efektyvią apsaugą nuo šnipinėjimo programų, virusų ir kitų grėsmių. 2010 metais ESET vartotojų rinkos dalies augimą daugiausia lėmė tokie pripažinti sprendimai kaip „ESET NOD32 Antivirus“ antivirusinės programos, „ESET Smart Security“ ir „ESET Cybersecurity for MAC“, t.y., naujausias sprendimas OS X operacinėms sistemoms.

Visa „Gartner“ ataskaita pateikiama: http://www.gartner.com/DisplayDocument?id=1611815

2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Liepą virusai ir toliau stiprino savo pozicijas

"

Virusų karaliaus titulą liepą išsaugojo „INF/Autorun“, o kenksmingi HTML elementai vis dažniau ir agresyviau nukreipdavo vartotojus į kenkėjiškas svetaines. Įspūdingą blic krygą atlikęs Trojos arklys „VBS/StartPage.NDS“ į dešimtuką pašoko tiesiai iš 48-sios pozicijos.

 

Kaip ir keletą praėjusių mėnesių, vidurvasarį tarp kompiuterių toliau plito virusas „INF/Autorun“, pasinaudojantis automatinio pasileidimo funkcija „autorun.inf“ – jis aptiktas 6,51 proc. užkrėstų kompiuterių. Antroje vietoje liko kirminas „Win32/Conficker“ (3,88 proc.), kuris užkrečia kompiuterius naudodamasis „Windows“ šeimos operacinių sistemų spraga arba plinta, priklausomai nuo kenkėjo tipo, per neapsaugotus viešus katalogus ir nešiojamąsias laikmenas. Kad apsisaugotumėte nuo šių blogybių, būtina atnaujinti „Windows“ – saugumo spragą pataisantis atnaujinimas išleistas dar 2008 m.

Savo pozicijas tarp kompiuterinių kenkėjų praėjusį mėnesį išlaikė trečioje ir ketvirtoje vietoje likę polimorfinis virusas „Win32/Sality“ (2,03 proc.), trinantis iš registro saugumo priemones aktyvuojančius įrašus, bei interneto žaidimų žaidėjų duomenis pasisavinantis Trojos arklys „Win32/PSW.OnLineGames“ (1,67 proc.).

Penktoje dešimtuko vietoje – kenksmingas HTML elementas „HTML/Iframe.B.Gen“ (1,67 proc.), nukreipiantis į kenkėjiškas svetaines. Šeštas – „HTML/ScrInject.B“ (1,56 proc.), nukreipiantis į kenkėjiškų programų parsisiuntimą. Toliau įsitaisė kirminas „Win32/Dorkbot“ (1,47 proc.), plintantis per nešiojamas laikmenas. Šis kenkėjas gali būti valdomas nuotoliniu būdu – jis renka prisijungimo duomenis prie tam tikrų interneto svetainių ir siunčia juos savo kūrėjams.

Pagal populiarumą juos vejasi aštuntą vietą užėmęs kirminas „Win32/Autoit“ (1,27 proc.), plintantis per nešiojamas laikmenas ir MSN pokalbių programą. Į kompiuterį patekęs kenkėjas ieško vykdomųjų failų ir juos pakeičia savo kopijomis, taip pat siunčia virusus ir savo variacijas į kompiuterį. Iškart po jo – Trojos arklys „HTML/StartPage.NAE“ (1,08 proc.), pakeičiantis pradinį naršyklės „Internet Explorer“ puslapį į norimą svetainę ir taip dirbtinai didindamas lankytojų srautą joje. Dešimtuką užbaigia Trojos arklys „VBS/StartPage.NDS“ (0,97 proc.), išsiveržęs iš 48 vietos ir nukreipiantis pradinį naršyklės puslapį į norimą svetainę.



Apsaugai nuo šių ir kitų virusų būtina gera antivirusinė programa.

"

2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Mobiliesiems prietaisams kylantys pavojai

Išmanieji telefonai, planešiniai kompiuteriai bei visi kiti prietaisai tobulėja ir savo funkcionalumu baigia pasivyti stalinius kompiuterius. Tikėtina, kad per 10 metų staliniai kompiuteriai bus tik ypač daug resursų reikalaujančių užduočių ir sudėtingų operacijų atlikimo prietaisai. Jais greičiausiai naudosis tik tam tikrų sričių specialistai. Žinoma, jie vis dar bus įdomūs kompiuterinių žaidimų mėgėjams, o paprastiems vartotojams kompiuteris asocijuosis su nešiojamu įtaisu. Šiandien šie įtaisai susiduria su didžiųjų savo brolių, stacionarių kompiuterių, senais priešais – kompiuteriniais virusais, trojos arkliais ir įsilaužėliais.

Vartotojai norėdami sparčiau atlikti kasdienius savo darbus ir ilgiau naudotis mobiliais įtaisais atsisako, kai kurių programų ir veiksmų. Stengiasi mobiliuose įtaisuose rečiau klausytis muzikos, nediegia neišbandytų programų. Kartais net vengiama įrašyti prieš virusus kovojančias programinę įrangą. Net nemokama antivirusinė programa dažnai pašalinama dėl to, kad išnaudoja per daug resursų ir verčia mobilųjį įtaisą veikti lėčiau.

Žinoma, kompiuterio sparta labai svarbu. Tiesa, mokama ar nemokama antivirusinė programa vis tiek turėtų būti visuose moderniuose mobiliuosiuose įtaisuose. Jie gali tapti kompiuterių įsilaužėlių ar kompiuterinių virusų taikiniais net dažniau nei namuose esantis stacionarus kompiuteris.

Pati didžiausia grėsmė šiems įtaisams kyla viešose erdvėse. Daugelis šiandien parduodamų prietaisų turi galimybę prisijungti prie belaidžio interneto. Jei jungiatės prie viešo tinklo, jūsų duomenys gali būti matomi potencialiems įsilaužėliams.

Kita grėsmė – neaiškios kilmės programos. Ieškant aplikacijų galima užklysti į svetaines, kurios siūlo į mobilųjį prietaisą įdiegti nesaugias aplikacijas. Jei juose bus kompiuterinių virusų, gali būti sunaikinta jūsų prietaise esanti informacija ar kilti pavojus jūsų asmeniniams duomenims. Patartina visada naudotis patikimomis aplikacijų parduotuvėmis ar pasirūpinti, kad jūsų mobiliajame įtaise būtų įdiegta bent nemokama antivirusinė programa.

Mobilieji prietaisai tampa vis spartesniais, tiesa, procesoriai, atminties moduliai ir kiti kompiuterio spartumą nusakantys duomenys nėra įspūdingi, o nešiojamų įrenginių akumuliatorių talpumas vis dar nėra didelis. Tiesa, jei naudojate savo mobiljųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį svarbioms užduotims, verčiau pasirūpikite ir saugumu. Juk neveltui sakoma „šykštus moka du kartus“.

2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Ką baisiausio matei savo kompiuterio ekrane?

Tikiu, tai gali būti ir sąskaita už šildymą sausio mėnesį, bet rimtai, koks baisiausias vaizdelis pasirodė Tavo kompiuterio monitoriuje? Virusai, sunaikinta duomenų bazė, “juodoji skylė” vietoj įprasto darbalaukio, o gal baisiausias vaizdas - jokio vaizdo?

Artėjant liepos 29-jai - Sistemų administratorių dienai - IT saugumo sprendimų teikėja “NOD Baltic” skelbia baisiausio vaizdelio kompiuterio monitoriuje konkursą. Siųsk vaizdelį ar istoriją ir laimėk ESET antivirusinę programą savo kompiuteriui.

„Beveik kiekvienas IT sistemų administratorius monitoriuje anksčiau ar vėliau išvysta ką nors baisaus: viruso sunaikintą duomenų bazę, įprastą darbalaukį pakeitusią „juodąją skylę“, pranešimą apie nežinomo vartotojo sugadintas programas ir kitokius vaizdelius, nuo kurių pražyla plaukai net labiausiai pasikausčiusiems IT asams. Norėdami parodyti, su kokiais iššūkiais sistemų administratoriai susiduria savo kasdieniame darbe, kviečiame pasidalinti tokių nutikimų liudijimais“, – sako „Nod Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Konkurse kviečiami dalyvauti ne tik sistemų administratoriai, bet ir visi kompiuterių mėgėjai bei profesionalai, savo kailiu, o tiksliau – kompiuteriu patyrę įspūdį palikusias IT pasaulio nesėkmes.

Konkursiniams „darbams“ ypatingų reikalavimų nėra. Kadangi ne visuomet pavyksta išsaugoti monitoriuje pasirodančius vaizdus, priimami ir rašytiniai pasakojimai apie baisiausius vaizdelius ir jų atsiradimo aplinkybes. Taip pat galima siųsti „netikrus“, pačių sukurtus ar nupieštus vaizdelius su trumpais aprašymais.

Baisiausio vaizdelio istorijomis, nuotraukomis ar „print screen‘ais“ kviečiame pasidalinti el. paštu konkursai@nodbaltic.com nuo liepos 11 iki 27 dienos. Įdomesni „darbai“ bus publikuojami „ESET Lietuva“ socialinio tinklo „Facebook“ profilyje, o liepos 29 d. čia bus paskelbti ir nugalėtojai.

Profilio lankytojai kviečiami balsuoti už labiausiai patikusius vaizdelius ar istorijas – tai galima padaryti paprasčiausiai spaudžiant „Like“.

Trijų konkurso nugalėtojų laukia prizai, kurių dėka baisiausių vaizdelių kompiuterio monitoriuje išvysti nebetenka. Tai ESET antivirusinės programos trejiems, dvejiems ir vieneriems metams. Nelaimėjusiems siulome išbandyti nemokamą antivirusinę programą.