2011 m. liepos 20 d., trečiadienis

Socialinių tinklų naudotojai nesirūpina savo duomenų saugumu

Kompiuterių naudotojų susirūpinimas savo saugumu ir privatumu internete visiškai nesutampa su realiais veiksmais socialiniuose tinkluose. Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET inicijuoto tyrimo rezultatai atskleidė, kad net 69 proc. socialinius tinklus naudojančių amerikiečių yra susirūpinę savo saugumu, nors trečdalis jų niekada nėra keitę prisijungimo slaptažodžio.

Apklausą JAV atlikusi rinkodaros ir sociologijos tyrimų kompanija „Harris Interactive“ gegužės 31 d. - birželio 2 d. apklausė 2027 suaugusiuosius nuo 18 metų, 1476 jų užsiregistravę socialiniuose tinkluose. Apklausos metu paaiškėjo, kad vienas iš dešimties socialinius tinklus naudojančių amerikiečių susidūrė su trečiosios šalies neautorizuotu bandymu pasiekti jų profilius, kad platintų kenkėjiškas nuorodas ir komentarus. Tai neramina saugumo ekspertus – neautorizuotas informacijos rinkimas gali pakenkti profilio naudotojo ir jo kontaktų kibernetiniam saugumui.

67 proc. socialinių tinklų profilius turinčių respondentų tikino kreipiantis dėmesį į savo privatumą internete, nors tik 55 proc. naudotojų atnaujino privatumo nustatymus rečiau nei kartą per 6 mėn. ar niekada. Tai kelia susirūpinimą, nes pasaulyje itin populiarus tinklalapis neįspėja savo vartotojų dėl galimų privatumo pažeidimų – savo saugumu vartotojai turi pasirūpinti patys.

Apklausa atskleidė dar kelis įdomius aspektus:

• 37 proc. respondentų susirūpinę, kad kažkas kuria netikrus profilius jų vardu.

• 95 proc. visada ar kartais priima draugo ar sekėjo, norinčio draugauti kreipimąsi.

• 71 proc. socialiniuose tinkluose profilius turinčių žmonių jaudinasi, kad jų asmeninė informacija, esanti tinkle, gali būti parduota ar perduota tretiesiems asmenimis be jų žinios siekiant pelno.
• 17 proc. neramu dėl vaikų, naudojančių socialinius tinklus.

ESET saugumo ekspertai pataria atidžiai keisti profilio privatumo nustatymus „Facebook“ tinkle, nuolat tikrinti, ar neatsirado pakitimų – apie šiuos tinklas ne visada įspėja. Taip pat reikėtų rinktis sudėtingesnius slaptažodžius ir šiuos laikas nuo laiko keisti. Itin svarbu nenaudoti to paties slaptažodžio keliems skirtingiems prisijungimams.

„ThreatSense.Net“ duomenimis, birželį tarp kompiuterių labiausiai plito virusas „INF/Autorun“, pasinaudojantis automatinio pasileidimo funkcija „autorun.inf“ – jis aptiktas 6,72 proc. užkrėstų kompiuterių. Antroje vietoje liko kenkėjas „Win32/Conficker“ (3,82 proc.), kuris užkrečia kompiuterius naudodamasis „Windows“ šeimos operacinių sistemų spraga. Savo pozicijas birželį išlaikė trečioje ir ketvirtoje vietoje likę polimorfinis virusas „Win32/Sality“ (1,98 proc.), trinantis iš registro saugumo priemones aktyvuojančius įrašus, bei žaidimų duomenis pasisavinantis Trojos arklys „Win32/PSW.OnLineGames“ (1,88 proc.). Norint apsisaugoti nuo šių virusų būtinai turi būti naudojamos bent jau nemokamos antivirusinės programos.

Į penktą dešimtuko vietą pakilo kirminas „Win32/Autoit“ (1,39 proc.), plintantis per nešiojamas laikmenas ir MSN pokalbių programą. Į kompiuterį patekęs kenkėjas ieško vykdomųjų failų ir juos pakeičia savo kopijomis, taip pat siunčia virusus ir savo variacijas į kompiuterį.

Kenkėjų dešimtuko apačioje – HTML kodai, nukreipiantys į kenkėjiškas svetaines: kenksmingas HTML elementai „HTML/Iframe.B.Gen“ (1,24 proc.) ir „HTML/ScrInject.B“ (0,92 proc.), bei Trojos arklys „HTML/StartPage.NAE“ (1,04 proc.), pakeičiantis pradinį naršyklės „Internet Explorer“ puslapį į norimą svetainę, taip dirbtinai didindamas lankytojų srautą. Paskutiniu dešimtuke liko virusas „Win32/Autorun“ (0,86 proc.), naudojantis „autorun.inf“.

Birželio mėnesio virusų dešimtukas:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą